با این حال، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل در سخنرانی روز یکشنبه خود تاکید کرد: "ما به شدت به قابلیت های دفاعی ایران و توانایی آن برای تولید موشک هایی که به سمت ما نشانه می روند ضربه زدیم. حمله در ایران دقیق و قدرتمند بود و به تمام اهداف خود رسید."
اما در درون خود اسرائیل، بدبینی وجود دارد. محبوب ترین شبکه خبری اسرائیل، کانال دوازده، این عملیات را بی اهمیت خواند و جایگاه ایران را به عنوان یک قدرت بزرگ در منطقه به نمایش گذاشت. نتانیاهو همچون همیشه هیچ سند قابل اعتمادی برای اثبات ادعای خود منتشر نکرده است.
نورنیوز با تمسخر گفت که جنگ روانی اسرائیل علیه ایران جواب نداده است. اسرائیل امیدوار بود که وحشت ایجاد کند که ممکن است به تاسیسات هسته ای ایران حمله شود، اما زندگی عادی در ایران ادامه دارد. به نظر می رسد که اسرائیل یا تمایلی به انجام یک حمله گسترده نداشته و یا قادر به انجام چنین عملیاتی بدون دخالت بیشتر آمریکا - یا هر دو – نمی باشد. حمله ده مهر ایران (اول اکتبر) ضعف سیستم دفاع هوایی اسرائیل را به شدت آشکار کرد .
آیت الله خامنه ای ، رهبر ایران روز یکشنبه گفت : "شرارت دو شب پیش رژیم صهیونیستی نه باید کوچک انگاری شود و نه بزرگ نمایی". ایشان افزود: "البته مسئولان ما باید ارزیابی و تشخیص دقیقی داشته باشند که باید انجام شود و هر کاری که به صلاح این کشور و ملت است انجام دهند. باید با دشمنان کاری کرد که بفهمند مردم ایران کیستند و جوانان ایرانی چگونه هستند. باید خطای محاسباتی رژیم صهیونیستی به هم بخورد."
اظهارات آیت الله خامنه ای نشان می دهد که از طرف ایران واکنش نظامی فوری در دستور کار نیست. در واقع، تهران حمله اسرائیل را کم اهمیت جلوه داده و گفته است که این حمله خسارت محدودی به بار آورده است .
وزارت امور خارجه روز شنبه در بیانیه ای اعلام کرد که با توجه به "حق ذاتی دفاع مشروع" ایران بر اساس منشور سازمان ملل، "تهران از همه ظرفیت های مادی و معنوی ملت ایران برای دفاع از امنیت و منافع حیاتی خود استفاده خواهد کرد و قاطعانه بر وظایف خود به سمت حفظ صلح و امنیت منطقه ای خواهد ایستاد".
ایران بدون شک حمایت دیپلماتیک بی سابقه کشورهای منطقه را می سنجد. این لحظه ای است که تهران آن را گرامی می دارد، همانطور که در سخنان عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، مشهود است: "از دیروز شنبه تا کنون مرتبا پیام هایی از کشورهای مختلف دریافت می کنیم، بیانیه هایی که صادر می کنند، میزان محکومیت اسرائیل توسط کشورهای مختلف در منطقه واقعا قابل توجه است. "
بیانیه های دیگر در سطح نظامی، حمله اسرائیل را کم اهمیت جلوه می دهد و می گوید که پدافند هوایی آن را رهگیری کرد و تنها با "در برخی مناطق آسیب محدودی وارد شد که ابعاد آن در حال بررسی است."
جواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق و مشاور راهبردی کنونی دولت نیز هیچ تهدید مستقیمی به انتقام جویی نکرد و گفت: "غرب باید از پارادایم قدیمی و خطرناک خود دور و اقدامات تجاوزکارانه اخیر اسرائیل را محکوم کند و در تلاش برای پایان دادن به آپارتاید، نسل کشی و خشونت در فلسطین و غزه و در لبنان به ایران بپیوندد. به رسمیت شناختن عزم مطمئن ایران برای صلح ضروری است. این فرصت منحصر به فرد را نباید از دست داد." تاکید از نویسنده.
حمله اسرائیل تهران را غافلگیر نکرد. آکسیوس در یک "خبر دست اول" گزارش داد که اسرائیل روز جمعه پیش از حملات هوایی خود، پیامی به ایران ارسال کرد و به ایران هشدار داد که در "تلاش برای محدود کردن تبادل مداوم حملات بین اسرائیل و ایران و جلوگیری از تشدید تنش ها" واکنشی نشان ندهد.
ظاهرا ایالات متحده اسرائیل را تحت فشار قرار داده است تا حمله پیشنهادی خود را به عنوان یک "پاسخ متناسب" ارزیابی کند. این امر در پایین دست بسیار مهم می شود، زیرا تلاش های دولت بایدن برای جلوگیری از تشدید درگیری بین اسرائیل و ایران به رویارویی ادامه خواهد یافت .
مطمئنا ایران در مسیر دیپلماتیک پیش خواهد رفت . جالب توجه است که روزنامه جروزالم پست تاکید کرده است که سفرهای پرشور عراقچی به پایتخت های منطقه مهم است زیرا او نه تنها از کشورهایی که از نظر تاریخی به ایران نزدیک هستند یا منافعی در آنها وجود دارد، مانند لبنان یا عراق دیدن می کند بلکه او از کشورهایی که با اسرائیل نیز صلح دارند و به غرب نزدیک هستند، مانند اردن و مصر ارتباط برقرار می کند .
این نشان می دهد که چگونه ایران در اردن و مصر نفوذ پیدا می کند. به عنوان مثال، مصر و ایران در مسیر آشتی قرار گرفته اند. علاوه بر این، ایران و عربستان سعودی با حمایت چین آشتی کرده اند. ولیعهد عربستان سعودی نیز این هفته در قاهره بود و نشان داد که چگونه مثلث روابط بین قاهره، تهران و عربستان در حال ظهور است .
این در حالی است که تهران از نزدیک شاهد انتخابات ریاست جمهوری و کنگره در آمریکا در پنجم آبان (پانزده نوامبر) خواهد بود. در صورت ریاست جمهوری کامالا هریس، از سرگیری مذاکرات هسته ای بسیار محتمل است. برعکس، ریاست جمهوری دونالد ترامپ ممکن است دوره دشوار چهار ساله آینده را پیش بینی کند، اما در اینجا نیز نزدیکی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با ترامپ برای آرام کردن تنش ها بین واشنگتن و تهران باید مورد توجه قرار گیرد.
تغییر پارادایم را نیز نمی توان رد کرد. ترامپ یک عمل گرای اساسی است که انتقادات را نادیده می گیرد و در یک چرخش چشمگیر با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی ملاقات می کند و همچنین به این مهم شناخته شده است که شیفته صهیونیسم نیز نمی باشد.
ترامپ روز چهارشنبه به گفتگوهای تقریبا روزانه با نتانیاهو مباهات کرد. ترامپ گفت:
"بی بی دیروز با من تماس گرفت، روز قبل با من تماس گرفت." ترامپ پیش از این از گفتگوی تلفنی با نتانیاهو در روز شنبه خبر داده بود و مدعی شده بود که نتانیاهو "نظر من را در مورد مسائل می خواهد ."
از طرف دیگر می توان تصور کرد که درخواست مکرر ترامپ از اسرائیل برای شکست سریع حماس و پایان دادن به جنگ در غزه، ناشی از همین نگرانی است. بویژه که در صورت پیروزی در انتخابات آتی پانزده نوامبر، ممکن است درگیری با ایران اجتناب ناپذیر شود .
آمریکا قدرت نظامی بسیار برتری در مقایسه با ایران دارد. اما این یک جنگ فرسایشی است که در چندین جبهه در حال انجام است. و هیچ نمونه ای وجود ندارد که کشوری از جنگ طولانی منتفع شود. ترامپ از مداخلات نظامی بی پایان آمریکا متنفر است. و از طرفی ایرانیان به شدت ملی گرا شناخته شده اند و تحت سلطه درآوردن آنها غیر ممکن است .
یک جنگ طولانی مدت می تواند منجر به عقب نشینی ایالات متحده از غرب آسیا و نابودی اسرائیل شود - و ممکن است شعار ترامپ با عنوان "آمریکا را مجددا با عظمت نماییم" را به خطر اندازد .
در این پس زمینه پر فراز و نشیب، گزینه های آمریکا چیست؟ به نظر می رسد راهی برای خروج از جنگ در غرب آسیا وجود ندارد، اما نکته مهم این است که جنگی که رژیم اسرائیل به آن امیدوار است نخواهد بود، چه برسد به اینکه بتواند پیروز شود .
سیمور هرش روز سه شنبه در خبرنامه الکترونیک سابستک نوشت : "من چیزی از تماس های نزدیک به حزب الله در بیروت نشنیده ام - سربازانش مانند جنگ سالها پیش علیه اسرائیل نبرد سختی را به راه انداخته اند - که نشان دهنده چیزی غیر از آن است که یک جنگ طولانی در پیش باشد" ...
اسرائیل کشور کوچکی است و به لطف پول آمریکا سرش را بالای آب نگه می دارد. این کشور توانایی جنگ با ایران را ندارد. هواپیماهای اسرائیلی از طریق فضای هوایی تحت کنترل آمریکا در سوریه و عراق به ایران شلیک کردند!
وضعیت در حال تبدیل شدن به "حرکت توام
با چشمان بسته" در زندگی واقعی برای اسرائیل است. هر کاری که اسرائیل انجام دهد فقط وضعیت را
بدتر می کند و انتخابی هم برای انتخاب نکردن ندارد.
No comments:
Post a Comment